
شهرستان نیشابور:
شهرستان نیشابور یکی از شهرستانهای استان خراسان رضوی است. شهر نیشابور مرکز این شهرستان است. شهرستان نیشابور پس از شهرستان مشهد به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت در خراسان و سومین شهر پرجمعیت شرق کشور شناخته میشود. این شهرستان در تاریخ ۱۳۲۰ از شهرستان مشهد جدا و مستقل شده است. این درحالی است که شهرستان مشهد در تاریخ ۱۳۱۶ در دومین قانون تقسیمات کشوری ایران ایجاد گردید. اَبَرشَهْر [Abaršahr]؛ نام باستانی نیشابور و نام قدیم خراسان کنونی ایران یا ایالت نیشابور؛ دو دیدگاه عمده درباره این نام، مطرح گردیدهاست؛ نخست اینکه: اَبَر بخش نخست این نام) به معنی بالا، بالای و بَر است؛ بنابراین، ابرشهر به معنای شهر بالا است؛ و اپرشهر یا ابرشهر، ریشه گرفته از نامی کهن، به مفهوم شهر بالای هخامنشیان یا شهربانی بالای سلوکیان میباشد
جغرافیا
این شهرستان در حد فاصل مدار ۳۶ درجه و چهل دقیقه تا ۳۶ درجه و۵۰ دقیقه و طول جغرافیایی ۵۸ درجه و۱۵ دقیقه تا ۵۹ درجه و ۱۵ دقیقه قرار گرفته و از شهرستانهای شمالی استان خراسان رضوی میباشد. شهرستان نیشابور، از شمال با شهرستان قوچان و شهرستان چناران و از شرق با شهرستان مشهد از جنوب با شهرستان میانجلگه و شهرستان کوهسرخ و شهرستان کاشمر و از غرب با شهرستان فیروزه و شهرستان خوشاب از شمال غرب با شهرستان فاروج از استان خراسان شمالی مرتبط است و در مسیر جاده ابریشم و مسیر ترانزیتی تهران–مشهد–افغانستان واقع میباشد. سالانه میلیونها زائر حرم علی بن موسیالرضا از آن عبور میکنند و همچنین از طریق دو جاده فرعی به قوچان، کاشمر و بردسکن نیز متصل است. در نتیجه این شهرستان، از موقعیت ژئوپلیتیک بسیار خوبی برخوردار میباشد.
جمعیت نیشابور :
شهرستان نیشابور به مرکزیت شهر نیشابور (مختصات ریاضی شهر نیشابور عبارت است از طول جغرافیایی ’۴۷ ۵۸۰ و عرض ’۱۲ ۳۶۰ و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۲۵۰ متر میباشد.) ۹۳۰۸ کیلومتر مربع وسعت دارد و جمعیت آن طبق سرشماری سال ۱۳۷۰ ه. ش ۲۸۷/۳۹۹ نفر است. تراکم نسبی جمعیت این شهرستان حدود ۴۲ نفر در کیلومتر مربع میباشد.
۶۳۲ آبادی مسکون دارد و در قسمت مرکزی استان خراسان واقع شده است.
دره هفت غار نیشابور :
دره هفت غار در شمال نیشابور قرار دارد و به منزله هفت وادی و یا هفت تنگه است. منطقه ای که هفت غار در آن واقع شده است، در فصل گرم سال، دارای آب وهوایی معتدل، با صبحگاهی بسیار دلنشین و روحافزا است و با شرایط آب و هوایی و مناظر طبیعی از ییلاقات اصلی و جاذبه های گردشگری نیشابور به شمار میآید. این دره به دلیل فرسایشی بودن و شیب تند آن هرساله پس از بارش شکل جدیدی به خود می گیرد و آبشارهای بزرگ و کوچکی در آن ایجاد میشود. بهترین زمان بازدید از این دره فصل بهار است. از ویژگیهای بارز این دره، میتوان به رنگ سرخ خاک اشاره کرد که باعث رنگآمیزی و جلوههای خاص شده است. برای رسیدن به چشمه باید از مسیر ۷ غار یا هفت وادی عبور کرد.